viernes, 31 de mayo de 2013

El camaleo

Els camaleons (Chamaeleonidae, del grec chamai, 'a la terra', 'a terra' i del llatí, llegeixo, 'lleó'; 'lleó de terra') són una família de petits saurópsidos (rèptils) escamosos. Existeixen prop de 161 espècies de camaleons, la major part d'elles a Àfrica al sud del Sàhara. A Amèrica es diu sovint camaleons a llangardaixos de la família dels anoles, que no tenen cap parentesc especial amb els veritables camaleons.

Els camaleons varien granment en grandària, des dels petits camaleons de la família Brookesia els quals tenen des 2,9 cm de llarg Brookesia micra, fins als grans de 80 cm Calumna parsonii. L'espècie més petita viu a l'illa de Nosy-bé a Madagascar és Brookesia minima i en la seva fase adulta difícilment supera el centímetre i mig. Molts d'ells tenen adornaments al cap o a la cara com protuberàncies nasals i fins i tot banyes com en el cas de Chamaeleo jacksonii o llargues crestes a la part superior del cap com Chamaeleo calyptratus. Moltes espècies presenten dimorfisme sexual i els mascles solen estar més adornats que els seus parells femenines.

Les característiques principals que són compartides per tota la família són l'estructura de les potes, els ulls, la falta d'oïda i la llengua. Encara que no tinguin oïda externa són capaços de detectar vibracions i sons de baixa freqüència, d'uns 200Hz.

La família té cada pota divideixi en dos "dits" principals amb un suau recobriment al centre. Aquests dits estan equipats amb fortes urpes que li donen tracció per grimpar en troncs i branques. Una cosa interessant en els camaleons és que ells tenen dues arpes en la part exterior i tres a la part interior en les potes davanteres. En canvi, en les potes posteriors la disposició dels dits és contrària a la de les potes davanteres.

miércoles, 29 de mayo de 2013

Tortuga caiman

La tortuga caiman (Macrochelys temminckii) es una de les tortugues més grans del món, el seu nom prove del científic holandés Coenraad Jacob Temminck. Aquesta tortuga es caracterítza per el seu gran cap i la seva cua llarga, la seva closca poseeix tres fileres osteoéndemiques dorsals.

El seu pes en exemplars adults arriba a alcança els 80Kg i una longitud de 75cm. Peró també s'han arribata a trobar exeplars de 80cm i de 110Kg de masa corporal.

A la seva boca poseeix a una punta de la llengua amb un apendix vermiforme( imita l'apareixença d'un cuc) amb la finalidad d'atreure peixos. El seu metode de caça consisteix en estar als fons marí inmobil moguent la llengua de manera que els peixos s'atraquen a ella i amb molta velocitat i força els agafa.

lunes, 27 de mayo de 2013

Cobra escupidora

La cobra escupidora (Naja nigricollis) es una especies de serp de la familia Elapidae.

Es tracta d'una serp verinosa i de comportament agresiu. Sol mesurar entre 1,20 y 1,20 metros, pero se sap que pot alcanzar els 2,20 metres i s'alimenta de granots, granotas, serps, peixos i petits mamifers. Ella tambe en moltes ocasions es caçada per l'au secretaria o la mangosta.
El seu veri es peculiar entre els elapidos, ja que consisteix principalment de citotoxinas, aunque tambe contengui altres components. Els simptomes que produeix una de les seves mosegades són hemorragies externes, necrosis al tejit de la pell al voltant de la ferida i una dificultad per respirar.





miércoles, 22 de mayo de 2013

Granota Blue jeans

La granota blue jeans(Oophaga pumilio), es una especie de granot verinos, distribuida per l'est de Nicaragua, Costa Rica i fins l'oest de Panamá.

Es una especie altament polimórfica ( que te molts de colors). A la regió de Bocas del Toro, a Panamá trobam una gran variedad de coloracions, mentres que a Costa Rica i Nicaragua trobem en molta mes frecuencia de coloració vermella amb taques negres. La seva coloració es tan cridanera, que adverteix als depredadors de que aquesta granota poseeix un potent veri noutóxic a la pell. El veri d'aquestes granotas prové de el seu aliment principal, formigues Brachymyrme i Paratrechina. si aquesta granota s'alimenta de mosques en cautividad, deixara de produir veri.




miércoles, 15 de mayo de 2013

La tortuga mediterránea

La tortuga mediterránea, nomes la podem trobar en llibertat a Catalunya i les Illes balears, el mascle sol medir un màxim de 13cm i la famella un màxin de 15, peró i a tortugues que creixen més. Els seus depredadors solen ser els moixos, les rates i le gavines. La possesió de un exemplar per un particular esta multada amb una gran suma, ja que està protegida legalment.

La seva coloració es groga-dorada i negra, solen tenir un dibuix molt caracteristic a la part inferior de color negre. Si volem diferenciar un mascle de una famella i no ho aconseguim amb el tamany l'unic que hem de mirar es, si la part inferior es plana o ovalada, si es plana esteim parlant de una famella i si es ovalada parlam de un mascle.